Current Affairs 19 March 2021 – Top Best Articals

By | March 19, 2021

Current Affairs One Liner 19/03/2021

  1. How much has been done by increasing the limit of FDI in insurance sector?
    Ans – 74%

2. Who has been appointed as the new spokesperson of the Ministry of External Affairs?
Ans -Arindam Bagchi

3. Where in Asia is the largest tulip garden located?
Ans -Jammu and Kashmir

4. NASA will launch the world’s most powerful rocket What is the name of the mission?
Ans -Ortmis

5. In which state (Reducing Elephant-Human Attacks Using Bees) project was recently launched?
Ans -Karnataka

6. Which of these zones of Indian Railways has recently introduced mobile train radio communication system in trains?
Ans -Western Railway

7. The Indian Navy’s third stealth Scorpion class submarine INS Karanj Naval Dockyard has recently been deployed at Mumbai. INS Karanj is a submarine of which country?
Ans -Russia

8. Which of the following was included in the 259-member committee recently formed to celebrate the 75th anniversary of independence?
Ans -Sachin Tendulkar

9. Which of the following submarines has been developed under Project 75? 1.Calvary 2. Khanderi 3. Wagir 4. Wagshir
Ans -All

10. The recently discussed Hirakund Dam is on which river?
Ans – Mahanadi

11.Which helpline number was recently launched by Indian Railways to alleviate the inconvenience caused by various helpline numbers for complaints and inquiries during rail travel?
Ans – 139

12. Ram Swaroop Sharma died in March 2021. He was a BJP MP from which state?
Ans -Himachal Pradesh

13. Which company’s corona vaccine has recently started testing on children?
Ans – Moderna

14. Which country has decided to rename the Ministry of Information as the Ministry of Information and Broadcasting?
Ans -Bangladesh

15. How many years did the Parliamentary Committee recommend to the Government to reduce the age of juvenile under 18, under the Pox Act?
Ans – 16 years

16. Which Prime Minister informed that the country has entered the third wave of Kovid-19 epidemic?
Ans – France

17. Which organization has recently become the first in the world to achieve 100% success in catching Cushing’s Syndrome?
Ans – PGI of Chadigarh. Organization

18. In which city was the India-Bangladesh Water Resources Secretary level meeting held in March 2021 under the auspices of the Joint River Commission JRC?
Ans – New Delhi

19. Who inaugurated the 11th edition of India Chem-2021 in March 2021?
Ans – Sadananda Gowda

20. Recently, the Home Ministry has directed Nagaland, Manipur, Mizoram and which other states to curb illegal flows from Myanmar to India?
Ans – Arunachal Pradesh

Also Check Out 18/03/2021 Current affairs – Click Here

Current Affairs Detailed 19/03/2021

The library of Gujarat College Campus has been renamed

  • The name of the library of Gujarat College Campus in Ahmedabad is “Veer Shaheed Vinod Kinariwala The decision to set up a library has been taken by the education department.
  • While the Government Vinyan College at Chotila in Sarendranagar district has been renamed as “Rashtriya Shire Zaverchand Meghani Vinyan College”.
  • Indian Freedom Fighter Veer Shaheed Vinod Kinariwala was a student of Gujarat College, Ahmedabad.
  • Chotila of Surendranagar is the birthplace of national shayar Zaverchand Meghani.

Indian Oil Corp entered JV with Finergy.

  • Indian Oil Corporation has formed IOC Finger Pvt. Ltd. in hybrid lithium-ion and aluminum-air / zinc-air battery systems in association with an Israeli company called Finzeri.
  • The joint venture will build an aluminum-air system in India to promote India’s main program – “Make in India” and recycled aluminum – to strengthen India’s energy security.

HFCL won the order of Rs 221 crore

  • Telecom equipment major HFCL has won an order worth Rs 221 crore from Uttar Pradesh Metro Rail Corporation to set up a telecom system for Kanpur and Agra metro projects.
  • It will set up telecommunication systems for 32.4 km of Kanpur Metro (Corridor One and Two) and 14 km (Corridor One) of Agra Metro projects.
  • Work on the projects will be completed in the next 33 months.

The Indian Navy practiced the passage

  • March 17, Passage Exercise (PASSEX) with Royal Bahrain Naval Force Corvette Al Muharrak in the Persian Gulf under Operation Resolution by the Indian Navy.
  • This is done regularly by the Indian Navy with friendly foreign naval units.
  • The exercise is aimed at promoting inter-connectivity and reflecting the commitment of both India and Bahrain to form a cooperative partnership.
Current affairs

Download Our Current Affairs App From Playstore – Click Here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *