Current Affairs 22 March 2021 – Top & Best News

By | March 22, 2021
Current affairs

Current Affairs 22 March 2021 OneLiner

  1. When is World Water Day celebrated?
    Answer – March 8
  2. The Indian women’s and men’s teams won gold medals in the 10m air pistol at the ISSF World Cup. Whose members?
    Answer: Yashaswani Singh Deshawal, Manu Bhakar, Shreeniveta’s trio
  3. Where has the Amar Akushi Book Fair been inaugurated?
    Answer – Bangladesh
  4. What will be India’s growth rate in 2021 according to Moody’s forecast?
    Answer – 12 percent
  5. Which country overtook America to become the most powerful country in the world?
    Answer – China (India ranked fourth)
  6. Whose name is in the Indian wheelchair cricket team from Porbandar, Gujarat?
    Answer – Missing Bhimabhai
  7. What is the full name of the virtual meeting of quad countries if it is currently held?
    Answer – quadrilateral security dialogue
  8. From 1 January 2022, single use plastic will be discontinued under which law?
    Answer – Plastic Waste Management Rule 2021
  9. Which state government has made provision for reservation of 5% in parking for promotion of electric vehicles?
    Answer – Government of Delhi
  10. What happened to India’s largest floating power plant?
    Answer – At Ramagudam in Telangana
  11. Which organization has recently discovered artificial photosynthesis?
    Ans: – Jawaharlal Nehru Center for Advanced Scientific Research
  12. Which organization has “Embracing Digital: Covid – 19 is the catalyst for lasting change?
    Ans: – E.Y. “
  13. The World Bank has approved 200 200 million to help which country?
    Answer: – Bangladesh
  14. Which country has signed a framework agreement with India to join the International Solar Alliance (ISA) on March 17, 2021? Answer: – Italy 15 .When is World Puppet Day celebrated?
    Answer: – March 21
  15. Which organization has started “Tracebiomy Project” to map the genetic diversity of organisms?
    Ans: – Scientific and Industrial Research Council – N.I.O.
  16. Which medal did Yashwini Deswal win for India in the ISSF Shooting World Cup?
    Ans: Gold Medal
  17. India and which country have jointly launched an artificial intelligence initiative?
    Answer: – America
  18. On which day is International Coloring Day celebrated?
    Answer: – March 21
  19. World Poetry Day is celebrated on which day?
    Answer: – March 21

Also Checkout Daily Current Affairs Article – Click Here

Current Affairs 22 March 2021 MCQ

Q. 1). When has World Poetry Day been celebrated recently?
A. 19 March
B. March 21
C. 20 March
D. None of these
Answer: – B. March 21

Q. 2). According to a recent report, which country has the most dangerous roads in the world?
A. America
B. Thailand
C. South Africa
D. None of these
Answer: – C. South Africa

Q. 3). Who has recently been elected as Government Secretary or General Secretary of the National Self-Service Union (RSS)?
A. Venugopal Nath
B. Dattatreya Hosabale
C. Amarendra Joshi
D. None of these
Ans: – B. Dattatreya Hosabale

Q. 4). Who has recently emerged as a model state for the Van Dhan Vikas Yojana?
A. Kerala
B. Tripura
C. Manipur
D. None of these
Ans: – C. Manipur

Q.5). With which country has India recently launched an Artificial Intelligence Initiative?
A. Japan
B. America
C. Australia
D. None of these
Answer: – B. America

Q.6). According to a recent report, what is the percentage increase in SBI’s digital transactions?
A. 6%
B. 7%
C. 8%
D. None of these
Answer: – B. 7%

Q.7). According to a recent report, what is the only strong Asian currency?
A. Nepali Rupee
B. Taka
C. Rs
D. None of these
Answer: – C. Rs

Q.8). Which state government has recently announced an additional monthly salary for health workers?
A. Haryana
B. Jharkhand
C. Maharashtra
D None of these
Answer: – B. Jharkhand

Q.9). Who has recently launched Voice Chats 2.0 feature?
A. WhatsApp
B. Facebook
C. Telegram
D. None of these
Answer: – C. Telegram

Q.10). Which state has recently announced the launch of ‘SAAMAR’ campaign?
A. Maharashtra
B. Jharkhand
C. Haryana
D. None of these
Answer: – B. Jharkhand

Q. 11). Arindam Bagchi has recently been made the spokesperson of which ministry?
A. Ministry of Health
B. Ministry of Defense
C. Ministry of External Affairs
D. None of these
Ans: – C. Ministry of External Affairs

Q.12). Which country has recently enacted a law to legalize intentional death?
A. Bangladesh
B. Spain
C. Singapore
D. None of these
Answer: – B. Spain

Q.13). Which medal has Yashwini Deswal of India recently won in ISSF WC?
A. Bronze
B. Silver
C. Gold
D. None of these
Answer: – C. Gold

Q.14). Where has India participated in the recent Noruz celebrations?
A. Tokyo
B. Beijing
C. Moscow
D. None of these
Answer: – B. Beijing

Q.15). Who has recently launched the ‘Sahi Disha’ honor campaign?
A. UNDP
B. WHO
C. UNESCO
D. None of these
Answer: – A. UNDP

Current affairs
http://ply.gl/com.aj.currentadda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *